Rypsiöljyn kotimaisuus ja omega-rasvahapot.

Kotimaisuus ja omega-rasvahapot kiinnostavat öljyhyllyllä

Teettämämme kuluttajakyselyn (Kamonin Kuluttajaraati*) mukaan kuluttajat käyttävät arjessa eniten rypsi- ja oliiviöljyä. Yleisimpiä valintaperusteita ovat muun muassa käyttötarkoitus ja raaka-aine.

– Mielestämme kotimainen rypsiöljy laadukkaasti valmistettuna sopii kaikkeen käyttöön. Olisi hyvä, että kotimaisuus ja laatu nousisivat entistä korkeammalle valintaperusteena, toteaa toimitusjohtajamme Hanna Yli-Kuha.

 

Öljymme alkuperä on jäljitettävissä

Kyselyn vastauksista käy ilmi, että öljyn yleisimpinä valintaperusteina ovat käyttötarkoitus, raaka-aine (valitaan esim. rypsi, oliivi), tuttuus, terveellisyys, hinta, laatu, maku ja alkuperä (kotimaisuus).

Vastaajat kertovat myös, että heidän mielestään öljyn laadukkuuteen vaikuttavat erityisesti valmistustapa ja raaka-aine. Öljystä tekee vastuullisesti tuotetun kuluttajien mielessä etenkin kotimaisuus, luomu raaka-aine ja alkuperä. Vastaajista 77 % ilmoitti kotimaisuuden lisäävän kiinnostusta öljyä kohtaan.

– Alkuperän merkitys on selkeästi noussut yhä tärkeämmäksi. Esimerkiksi meidän tuotteemme ovat olleet alusta saakka jäljitettävissä viljelijän pellolle asti – lähes kaikki raaka-aine tulee omasta maakunnastamme. Kaikki tuotannossa tehdyt toimenpiteet kyetään osoittamaan tarkan laadunhallinnan avulla. Kelpuutamme tuotantoon vain korkealaatuista rypsiä, kertoo Alavuden Öljynpuristamon laadunhallinnasta ja tuotekehityksestä vastaava Tuomas Olkkonen.

Öljypullojemme etiketteihin on tullut uutena nyt näkyviin myös paikkakunta, mistä kyseisen pullon rypsi on peräisin.

Rasvahappokoostumus erityisen hyvä

Kysyttäessä mitkä tekijät lisäävät öljyn kiinnostavuutta, nousivat omega-rasvahapot eniten kiinnostavuutta lisääväksi (80 % vastaajista).

Rypsissä on hyviä ravintoaineita kuten välttämättömiä rasvahappoja ja E-vitamiinia, jotka rikastuvat runsaina kasveihin Suomen valoisan kesän ansiosta. Rypsin rasvahappokoostumus eli ”pehmeiden rasvojen” osuus on erinomainen. Rypsissä on paljon tyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvahappoja. Alavuden kylmäpuristetussa rypsiöljyssä on elimistölle välttämättömiä omega-6-rasvahappoja 23 % ja omega-3-rasvahappoja 12 %. Kylmäpuristettu rypsiöljy on myös hyvä E-vitamiinin ja muiden tokoferolien lähde.

– Kylmäpuristus on menetelmänä yksinkertainen ja hellävarainen, eikä prosessiin viedä mitään ylimääräistä kuten lämpöä tai apuaineita. Kylmäpuristuksessa siemenestä otetaan talteen vain paras öljy eli neitsytöljy, jossa korostuvat rypsin luontaiset aromit ja upea väri. Olemme tehneet paljon työtä sen eteen, että öljymme on tasalaatuista ja hyvän makuista, eikä lainkaan kitkerää, Tuomas Olkkonen lisää.

* Kamon Kuluttajaraati on tavallisista suomalaisista kuluttajista koottu raati, jossa on noin 1000 jäsentä. Olemme pyytäneet Kamonilta kyselytutkimusta raadilta. Tutkimuksessa haettiin vastauksia mm. siihen, kuinka kuluttajat arvottavat öljyjä, mitä hän ajattelee öljyhyllyllä, millä perusteella öljy valitaan, miten öljyä käytetään, mitä ajatuksia on kylmäpuristuksesta.