Miksi kylmäpuristettu kotimainen öljy on niin hyvä valinta – listasimme 10 syytä! 1. Suomessa tuotettu kasviöljy on vastuullinen valinta! Suomen valoisassa kesässä viljelty rypsi kasvaa luonnollisesti. Suomalaisilla tiloilla viljellään vastuullisesti, maata vaalien ja kunnioittaen. Rypsi on yksi parhaimmista vuoroviljelykasveista, joilla voidaan parantaa viljelysmaan laatua ja viljasatoa sekä torjua niin kasvitauteja…
Lue lisää
Ajankohtaista
Rypsin viljelyilta 30.3.2022
Jälleen on vuosi vierähtänyt nopeasti ja on tullut aika perinteisen viljelyillan! Aiheita ovat mm. öljykasvien mahdollisuudet nykyisessä markkinatilanteessa, lannoituksen tarkentaminen ja rapsikuoriaisen torjuntastrategiat. Tarkemmat tiedot aiheista löytyvät alla olevasta ohjelmasta. Aika: Keskiviikko 30.3.2022, klo: 18 – 20 Paikka: etäkoulutus/webinaari. Viljelyilta järjestetään Teams -sovelluksella webinaarina. Webinaariin pystyy osallistumaan tietokoneen, tabletin tai…
Lue lisää
Uudet toimitilat pienentävät hiilijalanjälkeämme ja lisäävät kapasiteettiamme
Olemme muuttaneet uusiin upeisiin toimitiloihimme lokakuussa. Vielä riittää pientä viimeisteltävää, jotta tuotanto pääsee käynnistymään täydellä kapasiteetillaan moderneissa, meitä varten suunnitelluissa tiloissa. Keltaisten ovien takana sijaitsee uusissa tiloissa vastaanottohalli, joka on suunniteltu siten, että rypsin vastaanotto olisi mahdollisimman sujuvaa sekä rypsikuormia tuovien viljelijöiden että meidän näkökulmastamme. Uudet tilat kattavat noin 1000…
Lue lisää
Kylmäpuristus on hellävarainen menetelmä – näin se tehdään meillä
Kaudella 2020/21 tuotettiin 209 miljoonaa tonnia kasviöljyjä. Elintarvikkeena hyödynnettäviä öljykasveja on lukuisia, mutta maailman eniten käytetyimmät kasviöljyt ovat palmuöljy (osuus 36 %) ja soijaöljy (osuus 28 %). Näiden kulutus on jatkanut edelleen kasvuaan. Kaukana takana seuraavat rapsi (osuus 13 %) ja auringonkukka (osuus 9 %). Oliiviöljyn kulutus vastaa kokonaisuudessaan 1,5…
Lue lisää
Mistä rypsi tulee – me tiedämme varmasti
Alavuden öljynpuristamon perustamisesta lähtien toimintamme on perustunut eräkohtaiseen tuotantoon: tiedämme tarkalleen, mistä raaka-aineemme tulee. Koko prosessimme on läpinäkyvä. Tiedämme jokaisen valmistuserän raaka-aineen viljelijän ja tilan, jonka pelloilta raaka-aine on tullut. – Tänä vuonna olemme halunneet tuoda yhä vahvemmin tätä esille myös kuluttaja-asiakkaillemme laittamalla öljypullojen etiketteihin paikkakunnan, mistä kyseisen erän valmistuksessa…
Lue lisää
Pellonpiennar -tilaisuudet 5.7. Lapualla ja 6.7.2021 Alavudella
TYPPIPORRASKOKEESEEN TUTUSTUMINEN, SYYS- JA KEVÄTRYPSIN VILJELYHAVAINTOJA PELLONPIENTAREELLA Maanantaina 5.7.2021, klo 18 LAPUA Paikka: Kari Alasaaren viljelyksillä Lapualla, Jokitie 685 Kari Alasaari esittelee syys- ja kevätrypsien ja -rapsien viljelykokemuksia ja viljelykokeita: • Syysöljykasvit, rypsi vs. rapsi, tehdyt toimenpiteet syysrypsilohkolla ja lohkon typpiporraskoe. • Kevätrypsilohkolla havainnot, tehdyt toimenpiteet ja lohkolla olevat kokeet…
Lue lisää
Rypsin viljelyilta -webinaari 30.3.2021
Kiitos kaikille viljelyiltaan osallistuneille! Aika: Tiistaina 30.3.2021, klo: 18-20.15 Paikka: etäkoulutus/webinaari. Viljelyilta järjestetään Teams -sovelluksella webinaarina. Webinaariin pystyy osallistumaan tietokoneen, tabletin tai puhelimen välityksellä. Ilmoittautuneet saavat linkin tapahtumaan ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen. 18.00 Tervetuloa ja tilaisuuden avaus Hanna Yli-Kuha, Alavuden Öljynpuristamo 18.10 Rypsin viljely – Miksi, mitä ja miten? Miksi rypsiä kannattaa…
Lue lisää
Kotimaisuus ja omega-rasvahapot kiinnostavat öljyhyllyllä
Teettämämme kuluttajakyselyn (Kamonin Kuluttajaraati*) mukaan kuluttajat käyttävät arjessa eniten rypsi- ja oliiviöljyä. Yleisimpiä valintaperusteita ovat muun muassa käyttötarkoitus ja raaka-aine. – Mielestämme kotimainen rypsiöljy laadukkaasti valmistettuna sopii kaikkeen käyttöön. Olisi hyvä, että kotimaisuus ja laatu nousisivat entistä korkeammalle valintaperusteena, toteaa toimitusjohtajamme Hanna Yli-Kuha. Öljymme alkuperä on jäljitettävissä Kyselyn vastauksista…
Lue lisää
Rypsinviljely turvaa viljelyn monimuotoisuutta Frustin tilalla
Kotimainen rypsi on terveellistä ihmiselle mutta myös viljelysmaalle. Rypsi on yksi parhaimmista vuoroviljelykasveista, joilla voidaan parantaa viljelysmaan laatua ja viljasatoa sekä torjua niin kasvitauteja kuin hukkakauraakin. Siksi rypsiä viljellään esikasvina muun muassa Frustin tilalla Tervajoella. Jani Frusti on yksi lukuisista Alavuden Öljynpuristamon sopimusviljelijöistä. Jokaisen puristamon tuotteen alkuperä on jäljitettävissä tilalle…
Lue lisää
Kylmäpuristettu rypsiöljymme on tarkkaan jäljitettävissä
Alavuden öljypuristamon tuotteiden rypsi kasvatetaan suomalaisilla maatiloilla. Käyttämämme rypsin alkuperä on tarkasti jäljitettävissä. Tiedämme jokaisen valmistuserän raaka-aineen osoitteen ja ihmiset, joiden vaalimilta tiloilta raaka-aine on tullut. Tuotantomme turvaavat kymmenet sopimusviljelijät, jotka ovat sitoutuneet laatuvaatimuksiimme. Ostamme tuottajilta rypsiä myös ilman sopimusta. Oma maakuntamme Etelä-Pohjanmaa on vahvaa rypsinviljelyaluetta, joten merkittävä osa tuottajistamme…
Lue lisää
Rypsin viljely ja siementilaukset 2022
Rypsin viljely ja siementilaukset 2022 Rypsiä tarvitaan Meillä täällä Alavudella on kasvava tarve kotimaiselle rypsille. Yrityksen yli 20-vuotisen ajan suurin investointi, omat toimitilat, on lähes valmis. Lokakuussa muutimme uusiin toimitiloihin ja marraskuusta tuotantoa on käynnistetty ja sisään ajettu uusissa tiloissa. Jotta toimintamme on mahdollista, tarvitsemme raaka-ainetta, kotimaista rypsiä (ja rapsia),…
Lue lisää
Suomalainen pesto suomalaiseen makuun – PUNAJUURIPESTO
Meillä on halu tuoda suomalaisen luontomme parhaita antimia uusin tavoin tarjolle. Sen vuoksi kehitimme punajuuresta välimerellisen peston tavoin käytettävän tuotteen. Ensimmäiset tuotantoerät on tehty ja tuotteita on saatavilla seuraavista liikkeistä: – Heila Lähiruokatori, Heinola – Iloisen Pässin Maalaispuoti, Parikkala – Kivikylän Herkku Kyläpuoti, Nunnanlahti – Savo-Karjalan Lihakauppa Matkus, Kuopio –…
Lue lisää
Jouluiloa!
Alavuden Öljynpuristamo 20 vuotta!
Syyskuussa 1997 pidettiin Alavuden Öljynpuristamo Oy:n perustamiskokous. Yritys sai alkunsa Kasviöljyjen Kylmäpuristus -hankkeesta, jolla haluttiin edistää öljykasvien viljelyä ja kannattavuutta. Paikalliset viljelijät olivat tulleet tulokseen, että kasvattamalla rypsiä ja puristamalla se itse saataisiin valkuaisrehukustannuksia hallittua. Samalla rypsistä saataisiin rypsiöljyä elintarviketeollisuudelle. Rypsin on haluttu olevan korkealaatuista alusta asti. Näin on mahdollistettu kuluttajatuotteiden…
Lue lisää
Rypsiä puimaan
Rypsi alkaa olla puintivalmista Etelä-Pohjanmaallakin. Mekin olemme jännittäneet sadon valmistumista, mutta kuten kuvasta näkyy, pian on kypsää. Sadon kypsymistä kannattaa tarkkailla. Karkean arvioin voi tehdä keräämällä eri puolilta peltoa lituja, joista kerää siemeniä paperille ja laittaa kirkkaalla teipillä kiinni. Kun siement rikkoo esimerkiksi kynän päällä, näkee onko sisus keltainen, vihreä…
Lue lisää
Ostamme rypsiä
Kuluvan satokauden rypsin puintikausi on loppumaisillaan. Toivottavasti kaikki ovat saaneet puinnit ja kuivaukset onnistumaan. Varastoinnissa kannattaa olla myös huolellinen, että rypsierä säilyy laadukkaana. Tuotantomme kasvaessa tarvitsemme yhä enemmän raaka-ainetta. Olemme kiinnostuneita hyvälaatuisista raaka-aine-eristä. Tarjoa rohkeasti.
Alavuden Öljynpuristamo – Siinä maistuu luonto
Joko sinä olet valinnut oman suosikkimakusi kylmäpuristetuista rypsiöljyistämme? Tervetuloa tutustumaan! Alavuden Öljynpuristamon kylmäpuristettuja rypsiöljyjä on saatavilla muun muassa K-ryhmän kaupoista. Mikäli et kuitenkaan löydä tuotteitamme, voit tulostaa tästä tuotekortin ja jättää sen K-ryhmän kauppaan.