Ajankohtaista

JUUREVAa tulossa pian kauppoihin – toimituksissa viivettä pakkausuudistuksen vuoksi

Olemme uudistaneet JUUREVA-juureslevitteen pakkauksen. Samalla tuotteen valmistajakumppani vaihtuu. Joistakin kaupoista on vanha pakkaus ennättänyt loppua kokonaan, ennen kuin uutta pakkausta on saatu tuotantolinjoille. Punajuuri-merisuola JUUREVAn reseptiä on paranneltu – se on nyt entistä herkullisempaa. JUUREVAn perusresepti on tietenkin pysynyt samana: edelleen siinä yhdistyvät herkullinen kotimainen punajuuri ja kotimainen kylmäpuristettu rypsiöljy….
Lue lisää

Jäljitettävä rypsipuristeemme on pidetty lisä eläinten ruokinnassa

Meillä Alavuden Öljynpuristamolla tuotetaan eläinten rehuksi rypsipuristetta. Lisäksi tuotamme eläinten ruokinnassa käytettävää rehuöljyä. Meille saapuvasta raaka-aineesta, eli rypsin siemenistä puristetta saadaan noin 2/3, joten määrällisesti puriste on suurin tuotteemme. Rypsipuristetta käytetään tuotantoeläinten ruokinnassa, mutta se sopii myös hevosten täydennysrehuksi. Vierailimme Soinissa Etelä-Pohjanmaalla Korpelan pihatossa katsomassa, miten rehupuriste maistuu lypsykarjalle. –…
Lue lisää

Hellapoliisin herkkureseptejä Alavuden tuotteista

Olemme tänä vuonna tehneet yhteistyötä Hellapoliisi-ruoka- ja lifestylesivuston kanssa. Hellapoliisi on yksi Suomen ensimmäisistä ja tunnetuimmista ruokablogeista, ja sitä pyörittää yli 30 vuoden ruoanlaittokokemuksella kokki Kati Jaakonen. Hellapoliisi on tehnyt meille tänä vuonna jo yhdeksän herkullista reseptiä, joissa on käytetty Alavuden Öljynpuristamon tuotteita. Julkaisemme loppuvuoden aikana vielä kolme reseptiä lisää….
Lue lisää

Tutustu meihin – tällaista on kylmäpuristetun rypsiöljyn valmistus Alavudella

Meillä Alavudella työskentelevät Asko, Lauri, Jorma, Jaana, Hanna ja osa-aikaisesti myös Tuomas. Aika ajoin porukkaamme täydentävät myös vaihtuvat projekti- tai hanketyöntekjät. Meillä on parhaillaan käynnissä rekrytointeja, sillä prosessityöntekijöistämme kaksi on jäämässä eläkkeelle. Lue artikkelista, mitä kaikkea meillä oikein tehdään! Kylmäpuristetun rypsiöljyn lisäksi valmistamme Alavuden puristamollamme rypsipuristetta, jota käytetään eläinten rehuna….
Lue lisää

Pellonpiennar -tilaisuus 18.7.2022

SYYS- JA KEVÄTRYPSIN VILJELYHAVAINTOJA PELLONPIENTAREELLA ja tutustuminen Alavuden Öljynpuristamolle  Maanantaina 18.7.2022, klo 13-17 Paikka: klo 13 Vanhatie 1, Kuortane Lentilä,, syysrypsi (siirtymä kevätrypsilohkolle noin 10 min) noin 14.30 Alavudentie 776/Töysäntie 415 Alavus, kevätrypsi (vt18 varrella Alavuden keskustan ja Tuurin puolivälissä, siirtymä Öljynpuristamolle 3 min) noin 15.30 Alavuden Öljynpuristamo, Kellokorventie 165…
Lue lisää

Syysrypsin siemeniä tilattavissa

Syysrypsin viljely (kesä 2022) Syysrypsin kylvöaika lähestyy. Paras kylvöaika on heinäkuun puolivälistä elokuun alkupuoleen. Elokuun puolivälissä olisi viimeistään hyvä saada syysrypsi maahan, jotta kasvusto ehtii kehittyä riittävästi talvehtimiseen. Syysrypsi soveltuu erittäin hyvin nurmen uusimisessa välikasviksi. Lisätietoa syysrypsin viljelystä voit lukea muun muassa: Syysrypsin viljelyoppaasta ja rypsirapsi2025-sivustolta. Meille voit myös soittaa…
Lue lisää

Maistuvat vinkit kesän juhlapöytiin

Koostimme juhlapöytiin istuvia kesäisiä reseptejä, joista jotkut käyvät hyvin myös lisukkeiksi grillikemuihin. Maustetuilla kylmäpuristetuilla rypsiöljyillämme ja kauniin värisellä punajuuri Juureva-levitteellä saat helposti makua ja näköä juhlapöytään. Juureva-levite on maistuva, minkä lisäksi se myös näyttää kattauksissa pirteältä ja erilaiselta. Salaatteihin makua Kesäinen peruna-juustosalaatti on juhlapöydän komistus. Tässä Hellapoliisin suunnittelemassa reseptissä on…
Lue lisää

Nyt on markkinat kotimaiselle rypsille!

Öljykasveista, kuten rypsistä, on Suomessa ja Euroopassakin alituotantoa. Rypsin viljelyala voitaisiin Suomessa jopa kolminkertaistaa. Tämänhetkinen epävakaa maailmantilanne vaikuttaa myös öljykasvien saatavuuteen. Eurooppa on ollut alituotantoaluetta pidempään, joten öljykasveja on tuotu merkittävästi esimerkiksi Ukrainasta ja Venäjältä. Tilanne tulee varmasti näkymään kauppojen hyllyillä ja niiden elintarvikkeiden tuotannossa, missä eri kasviöljyjä käytetään. Suomalaiselle,…
Lue lisää

10 syytä valita Alavuden kylmäpuristetut rypsiöljyt

Miksi kylmäpuristettu kotimainen öljy on niin hyvä valinta – listasimme 10 syytä! 1. Suomessa tuotettu kasviöljy on vastuullinen valinta! Suomen valoisassa kesässä viljelty rypsi kasvaa luonnollisesti. Suomalaisilla tiloilla viljellään vastuullisesti, maata vaalien ja kunnioittaen. Rypsi on yksi parhaimmista vuoroviljelykasveista, joilla voidaan parantaa viljelysmaan laatua ja viljasatoa sekä torjua niin kasvitauteja…
Lue lisää

Rypsin viljelyilta 30.3.2022

Jälleen on vuosi vierähtänyt nopeasti ja on tullut aika perinteisen viljelyillan! Aiheita ovat mm. öljykasvien mahdollisuudet nykyisessä markkinatilanteessa, lannoituksen tarkentaminen ja rapsikuoriaisen torjuntastrategiat. Tarkemmat tiedot aiheista löytyvät alla olevasta ohjelmasta. Aika: Keskiviikko 30.3.2022, klo: 18 – 20 Paikka: etäkoulutus/webinaari. Viljelyilta järjestetään Teams -sovelluksella webinaarina. Webinaariin pystyy osallistumaan tietokoneen, tabletin tai…
Lue lisää

Uudet toimitilat pienentävät hiilijalanjälkeämme ja lisäävät kapasiteettiamme

Olemme muuttaneet uusiin upeisiin toimitiloihimme lokakuussa 2021. Vielä riittää pientä viimeisteltävää, jotta tuotanto pääsee käynnistymään täydellä kapasiteetillaan moderneissa, meitä varten suunnitelluissa tiloissa. Keltaisten ovien takana sijaitsee uusissa tiloissa vastaanottohalli, joka on suunniteltu siten, että rypsin vastaanotto olisi mahdollisimman sujuvaa sekä rypsikuormia tuovien viljelijöiden että meidän näkökulmastamme. Uudet tilat kattavat noin…
Lue lisää

Kylmäpuristus on hellävarainen menetelmä – näin se tehdään meillä

Kaudella 2020/21 tuotettiin 209 miljoonaa tonnia kasviöljyjä. Elintarvikkeena hyödynnettäviä öljykasveja on lukuisia, mutta maailman eniten käytetyimmät kasviöljyt ovat palmuöljy (osuus 36 %) ja soijaöljy (osuus 28 %). Näiden kulutus on jatkanut edelleen kasvuaan. Kaukana takana seuraavat rapsi (osuus 13 %) ja auringonkukka (osuus 9 %). Oliiviöljyn kulutus vastaa kokonaisuudessaan 1,5…
Lue lisää

Mistä rypsi tulee – me tiedämme varmasti

Alavuden öljynpuristamon perustamisesta lähtien toimintamme on perustunut eräkohtaiseen tuotantoon: tiedämme tarkalleen, mistä raaka-aineemme tulee. Koko prosessimme on läpinäkyvä. Tiedämme jokaisen valmistuserän raaka-aineen viljelijän ja tilan, jonka pelloilta raaka-aine on tullut. – Tänä vuonna olemme halunneet tuoda yhä vahvemmin tätä esille myös kuluttaja-asiakkaillemme laittamalla öljypullojen etiketteihin paikkakunnan, mistä kyseisen erän valmistuksessa…
Lue lisää

Rypsin viljelyilta -webinaari 30.3.2021

Kiitos kaikille viljelyiltaan osallistuneille! Aika: Tiistaina 30.3.2021, klo: 18-20.15 Paikka: etäkoulutus/webinaari. Viljelyilta järjestetään Teams -sovelluksella webinaarina. Webinaariin pystyy osallistumaan tietokoneen, tabletin tai puhelimen välityksellä. Ilmoittautuneet saavat linkin tapahtumaan ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen. 18.00 Tervetuloa ja tilaisuuden avaus Hanna Yli-Kuha, Alavuden Öljynpuristamo 18.10 Rypsin viljely – Miksi, mitä ja miten? Miksi rypsiä kannattaa…
Lue lisää

Kotimaisuus ja omega-rasvahapot kiinnostavat öljyhyllyllä

Teettämämme kuluttajakyselyn (Kamonin Kuluttajaraati*) mukaan kuluttajat käyttävät arjessa eniten rypsi- ja oliiviöljyä. Yleisimpiä valintaperusteita ovat muun muassa käyttötarkoitus ja raaka-aine. – Mielestämme kotimainen rypsiöljy laadukkaasti valmistettuna sopii kaikkeen käyttöön. Olisi hyvä, että kotimaisuus ja laatu nousisivat entistä korkeammalle valintaperusteena, toteaa toimitusjohtajamme Hanna Yli-Kuha.   Öljymme alkuperä on jäljitettävissä Kyselyn vastauksista…
Lue lisää

Rypsinviljely turvaa viljelyn monimuotoisuutta Frustin tilalla

Kotimainen rypsi on terveellistä ihmiselle mutta myös viljelysmaalle. Rypsi on yksi parhaimmista vuoroviljelykasveista, joilla voidaan parantaa viljelysmaan laatua ja viljasatoa sekä torjua niin kasvitauteja kuin hukkakauraakin. Siksi rypsiä viljellään esikasvina muun muassa Frustin tilalla Tervajoella. Jani Frusti on yksi lukuisista Alavuden Öljynpuristamon sopimusviljelijöistä. Jokaisen puristamon tuotteen alkuperä on jäljitettävissä tilalle…
Lue lisää

Kylmäpuristettu rypsiöljymme on tarkkaan jäljitettävissä

Alavuden öljypuristamon tuotteiden rypsi kasvatetaan suomalaisilla maatiloilla. Käyttämämme rypsin alkuperä on tarkasti jäljitettävissä. Tiedämme jokaisen valmistuserän raaka-aineen osoitteen ja ihmiset, joiden vaalimilta tiloilta raaka-aine on tullut. Tuotantomme turvaavat kymmenet sopimusviljelijät, jotka ovat sitoutuneet laatuvaatimuksiimme. Ostamme tuottajilta rypsiä myös ilman sopimusta. Oma maakuntamme Etelä-Pohjanmaa on vahvaa rypsinviljelyaluetta, joten merkittävä osa tuottajistamme…
Lue lisää

Rypsin viljely ja siementilaukset 2022

Rypsin viljely ja siementilaukset 2022 Rypsiä tarvitaan Meillä täällä Alavudella on kasvava tarve kotimaiselle rypsille. Yrityksen yli 20-vuotisen ajan suurin investointi, omat toimitilat, on lähes valmis. Lokakuussa muutimme uusiin toimitiloihin ja marraskuusta tuotantoa on käynnistetty ja sisään ajettu uusissa tiloissa. Jotta toimintamme on mahdollista, tarvitsemme raaka-ainetta, kotimaista rypsiä (ja rapsia),…
Lue lisää

Suomalainen pesto suomalaiseen makuun – PUNAJUURIPESTO

Meillä on halu tuoda suomalaisen luontomme parhaita antimia uusin tavoin tarjolle. Sen vuoksi kehitimme punajuuresta välimerellisen peston tavoin käytettävän tuotteen. Ensimmäiset tuotantoerät on tehty ja tuotteita on saatavilla seuraavista liikkeistä: – Heila Lähiruokatori, Heinola – Iloisen Pässin Maalaispuoti, Parikkala – Kivikylän Herkku Kyläpuoti, Nunnanlahti – Savo-Karjalan Lihakauppa Matkus, Kuopio –…
Lue lisää

Alavuden Öljynpuristamo 20 vuotta!

Syyskuussa 1997 pidettiin Alavuden Öljynpuristamo Oy:n perustamiskokous. Yritys sai alkunsa Kasviöljyjen Kylmäpuristus -hankkeesta, jolla haluttiin edistää öljykasvien viljelyä ja kannattavuutta. Paikalliset viljelijät olivat tulleet tulokseen, että kasvattamalla rypsiä ja puristamalla se itse saataisiin valkuaisrehukustannuksia hallittua. Samalla rypsistä saataisiin rypsiöljyä elintarviketeollisuudelle. Rypsin on haluttu olevan korkealaatuista alusta asti. Näin on mahdollistettu kuluttajatuotteiden…
Lue lisää

Rypsiä puimaan

Rypsi alkaa olla puintivalmista Etelä-Pohjanmaallakin. Mekin olemme jännittäneet sadon valmistumista, mutta kuten kuvasta näkyy, pian on kypsää. Sadon kypsymistä kannattaa tarkkailla. Karkean arvioin voi tehdä keräämällä eri puolilta peltoa lituja, joista kerää siemeniä paperille ja laittaa kirkkaalla teipillä kiinni. Kun siement rikkoo esimerkiksi kynän päällä, näkee onko sisus keltainen, vihreä…
Lue lisää

Ostamme rypsiä

Kuluvan satokauden rypsin puintikausi on loppumaisillaan. Toivottavasti kaikki ovat saaneet puinnit ja kuivaukset onnistumaan. Varastoinnissa kannattaa olla myös huolellinen, että rypsierä säilyy laadukkaana. Tuotantomme kasvaessa tarvitsemme yhä enemmän raaka-ainetta. Olemme kiinnostuneita hyvälaatuisista raaka-aine-eristä. Tarjoa rohkeasti.

Alavuden Öljynpuristamo – Siinä maistuu luonto

Joko sinä olet valinnut oman suosikkimakusi kylmäpuristetuista rypsiöljyistämme? Tervetuloa tutustumaan!   Alavuden Öljynpuristamon kylmäpuristettuja rypsiöljyjä on saatavilla muun muassa K-ryhmän kaupoista. Mikäli et kuitenkaan löydä tuotteitamme, voit tulostaa tästä tuotekortin ja jättää sen K-ryhmän kauppaan.