Helppo ja herkullinen burgeri

Smash burger

Smash burger on helppotekoinen hampurilainen, joka onnistuu mainiosti jokaisessa kotikeittiössä. Smash burgerissa käytetään mieluiten rasvaista jauhelihaa ja tarkoitus on litistää pihviä paistovaiheessa, jotta saadaan rapea pinta. Pannun on syytä olla erittäin kuuma ja siksi sen valmistuksessa kannattaa käyttää valurautapannua. Litistämiseen voit käyttää pientä kattilaa tai muuta tasapohjaista kulhoa tai reilun kokoista paistolastaa, jollet satu omistamaan erillistä hampurilaispihviin tarkoitettua litistintä. Maukas hampurilainen ei erikoisia lisäkkeitä kaipaa, mutta tulisen ruoan ystävä laittaa väliin jalapenorenkaita. Hampurilaisen kruunaa ihastuttava itse tehty valkosipulinen kastike, joka valmistetaan Alavuden Öljynpuristamon kylmäpuristetusta rypsiöljystä, joka on maustettu valkosipulilla. Voit valmistaa kastikkeen myös chilillä maustetusta rypsiöljystä, mikäli pidät tulisesta mausta. Resepti on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Hellapoliisin kanssa.

 

Smash burger (4 annosta)

Ainekset:

4 hampurilaissämpylää

400 g naudan jauhelihaa

suolaa myllystä

(mustapippuria myllystä)

1 iso tomaatti

1 iso sipuli

4 cheddarjuustoviipaletta

1-2 rkl jalapenorenkaita

2 dl rucolaa

Valkosipulikastike:

2 kananmunankeltuaista

1 rkl sinappia

ripaus suolaa

1 rkl sokeria

2 tl viinietikkaa

2 dl Alavuden Öljynpuristamo Kylmäpuristettua rypsiöljyä, valkosipuli

Valmista smash burgerit näin:

Ota esille hampurilaissämpylät.

Ota jauheliha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kypsennystä.

Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja kuori ja viipaloi sipuli.

Ota esille cheddarjuustoviipaleet ja jalapenot.

Valmista kastike.

Erottele keltuaiset ja laita kulhoon.

Mittaa joukkoon sinappi, suola, sokeri ja viinietikka.

Lisää kylmäpuristettu rypsiöljy vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes kastike sakenee.

Tarkista maku.

Lämmitä valurautapannu oikein kuumaksi.

Jaa jauheliha neljään osaan ja muotoile niistä pyöreäreunaiset pihvit.

Laita yksitellen kuumalle pannulle ja litistä pienellä kattilalla, kattilan kannella tai lastalla siten, että pihvistä tulee litteä ja se saa rapean pinnan.

Käännä ja rouhi pinnalle suolaa ja mustapippuria.

Laita päälle cheddarjuustoviipale ja anna sulaa.

Kuumenna hampurilaissämpylä leikkauspinnoiltaan.

Valuta molemmille pinnoille valkosipulikastiketta ja levitä.

Laita pohjalle pihvi ja juusto ja kasaa päälle tomaattia, sipulia, jalapenorenkaita ja rucolaa.

Valuta päälle vielä hieman valkosipulikastiketta.

Tarjoa heti!