Ruokaa omasta maasta

Rypsin viljely ja sopimusviljely

Rypsin viljely ja sopimusviljely ovat tärkeässä roolissa Alavuden Öljynpuristamolle. Rypsin laatu ja jäljitettävyys ovat avainasioita Alavuden Öljynpuristamolle. Sopimusviljelijät varmistavat korkealuokkaisen rypsin saatavuuden. Sopimusviljelijät ovat myös maalaismaiseman hoitajia, joiden kauniin keltaiset rypsipellot tuovat maisemaan väriä ja mehiläisille mukavia medenkeruupaikkoja. Jätäthän yhteydenottopyynnön ja otamme sinuun yhteyttä.

Sinusta rypsin viljelijä? Lue lisää Alavuden Öljynpuristamon rypsin laatu­vaatimuksista ja sopimusviljelystä.

Laatua luonnollisesti
Laatua luonnollisesti

 

Haemme uusia sopimusviljelijöitä, jos olet kiinnostunut ota yhteyttä, 040 189 5530/Hanna Yli-Kuha.  

Toimintamme laajentuessa ja kehittyessä haemme myös uusia sopimusviljelijöitä tuottamaan korkealaatuista raaka-ainetta hienoaromisiin kylmäpuristettuihin rypsiöljyihimme. Kiinnostuitko rypsin viljely- ja sopimusviljely asioista meidän kanssa? Luethan laatuvaatimuksemme ja jätät meille yhteydenottopyynnön.

Teemme viljelysopimuksia sekä tavanomaisesti että luomuviljellystä kevät- ja syysrypsistä. Sopimuspaperit voit tilata sivun alalaidassa olevalla yhteydenottolomakkeella tai soittamalla meille. Alavuden Öljynpuristamo välittää myös rypsin kylvösiementä.

Ostamme rypsiä myös ilman sopimusta

Voit toimittaa ennakkonäytteen osoitteella:
Alavuden Öljynpuristamo, Kellokorventie 165, 63300 Alavus. Laitathan lähetykseen myös puhelinnumeron: 0400 449 850/Aapo Liesmäki. Muista omat yhteystietosi ja tieto rypsi/rapsierästä näytteeseen. Otamme yhteyttä näytteen arvioituamme. Ennakkonäytteestä arvioimme rypsierän laadullisen moitteettomuuden aistittavilta ominaisuuksilta sekä otamme pikakosteuden.

Vastaanotettavan rypsin laatuvaatimukset

Kosteuspitoisuuden on oltava alle 8 %, mielellään 7-7,5 %. Kattava ennakkonäyte toimitetaan Alavuden Öljynpuristamolle ennen suunniteltua toimitusta. Hyvälaatuista kylmäpuristettua öljyä saadaan vain hyvälaatuisesta raaka-aineesta.
Rypsi-/rapsikasvustoa ei saa käsitellä glyfosaatilla!

Otamme vastaan jonkin verran myös rapsia.

Rypsin viljely

Rypsin tuoksusta huumaantuvat myös mehiläiset
Rypsin tuoksusta huumaantuvat myös mehiläiset

Rypsi ja rapsi ovat hyviä kasveja viljapohjaiseen viljelykiertoon. Syysrypsi soveltuu erityisen hyvin myös lopetettavan nurmen jälkeen.
Rypsin viljelyohjeeseemme voit tutustua tästä.
Lisäksi tietoa ja ohjeita rypsin ja rapsin viljelyyn sekä sadon kuivaukseen ja varastointiin löytyy Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyr:in Rypsin ja rapsin viljelyoppaasta.
Ajankohtaista tietoa havaintokokeista ja viljelystä löytyy Rypsirapsi2025 -hankkeen sivuilta.
Samoilta sivuilta löytyy myös muuta lukemisen arvoista materiaalia, kuten öljykasvinviljelijän huoneentaulu:

Suomalaisten oma kasviöljy on rypsiöljy

Ratkaisuja rypsin ja rapsin viljelyyn 

Alavuden Öljynpuristamo järjestää keväisin rypsinviljelykoulutusta. Seuraava rypsin viljelyilta järjestetään ma 11.3.2024 klo 18-20. Ohjelmasta tiedotamme lisää myöhemmin. Meiltä voit myös aina kysyä askarruttavista rypsin viljelyasioista!

Hinnoittelu

Kukkiva keltainen rypsipelto on ilo silmille
Kukkiva keltainen rypsipelto on ilo silmille

Alavuden Öljynpuristamo Oy:n rypsin perushinta seuraa maailmanmarkkinahintaa. Perushintaan tehdään laatukorjaukset (kosteus, roska-, öljy- ja lehtivihreäpitoisuus). Rypsin laadun määrittelee ulkopuolinen laboratorio. Peruslaatuisen rypsinsiemenen raja-arvot: Kosteus <8 %, öljypitoisuus 40 %, roskat <2 %, lehtivihreä <20 mg/kg.

Luotettavaa sopimuskumppanuutta – tule sopimusviljely kumppaniksi!

Sopimusviljely tähtää mahdollisimman korkeaan laatuun, ja siten viljelijälle hyvään tilityshintaan. Ammattitaitoiset sopimusviljelijät ovat meille erittäin tärkeitä. Kylmäpuristetun rypsiöljyn laadun ratkaisee raaka-aineen laatu.

Tule mukaan rypsin sopimusviljelijäksi!

Haemme uusia sopimusviljelijöitä. Sopimusviljelijänä saat sopimusviljelijähintaan rypsinsiemenet, sekä sopimuslisän (7 eur/tn) perushintaan. Ota yhteyttä, jos olet kiinnostunut tekemään viljelysopimuksen. Rypsin viljely ja  sopimusviljely ovat meille tärkeitä kumppanuusasioita. Jätäthän yhteydenottopyynnön alalaidan ”Ota yhteyttä” -lomakkeella.

Alavuden Öljynpuristamon yritystarinaan pääset tutustumaan täältä.

Tutustu myös kuluttajatuotteisiimme, joiden valmistamiseen tarvitsemme ensiluokkaista kotimaista rypsiä raaka-aineeksi. Lue lisää

Alavuden Kylmäpuristetuista rypsiöljyistä täältä. 
Alavuden Punajuuripestosta täältä.
Uutuustuote Alavuden JUUREVA-juureslevitteistä täältä.

Ajankohtaista

Rypsin viljelyilta 11.3.2024

Rypsin viljelyilta järjestetään maanantaina 11.3.2024 klo 18-20. Ilmoittaudu 8.3.2024 mennessä!

Syysrypsin viljely

Syysrypsin kylvöajankohta lähenee. Legato syysrypsin siemeniä saatavissa.

Rypsin viljelyilta 29.3.2023

Rypsin viljelyilta järjestetään 29.3.2023 klo 18 - 20 Alavudella Fasadissa sekä webinaarina. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!

Jäljitettävä rypsipuristeemme on pidetty lisä eläinten ruokinnassa

Meillä Alavuden Öljynpuristamolla tuotetaan eläinten rehuksi rypsipuristetta. Lisäksi tuotamme eläinten ruokinnassa käytettävää rehuöljyä. Meille saapuvasta raaka-aineesta, eli rypsin siemenistä puristetta saadaan noin 2/3, joten määrällisesti puriste on suurin tuotteemme.