Ruokaa omasta maasta

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysyttyjä kysymyksiä Alavuden Öljynpuristamon tuotteista:
säilytyksestä, säilyvyydestä, saatavuudesta, ominaisuuksista, raaka-aineista sekä tuotannosta.

SÄILYTYS JA SÄILYVYYS

Miten säilytän Alavuden Öljynpuristamon tuotteita avaamisen jälkeen?

Kylmäpuristetut rypsiöljymme säilyvät avaamisen jälkeen parhaiten viileässä ja pimeässä, joten suosittelemme säilytystä jääkaapissa pullo hyvin suljettuna. Öljymme eivät jähmety jääkaapin lämpötilassa, mikä tekee käytöstä helppoa. Öljyn hapettuminen kiihtyy merkittävästi tuotteen avaamisen jälkeen, joten seuraa tuotteen laatua ja käytettävyyttä aistinvaraisesti.

JUUREVA-juureslevitteet ovat kylmäsäilytystuotteita. Ne tulee säilyttää jääkaapissa ja käyttää parin viikon sisällä avaamisesta. Käyttöhygienia vaikuttaa merkittävästi tuotteen säilyvyyteen.

Punajuuripesto tulee säilyttää avattuna jääkaapissa. Kylmässä säilytettynä avattu tuote pysyy hyvänä ainakin pari viikkoa.

Voiko Alavuden Öljynpuristamon tuotteita käyttää ”parasta ennen” -päiväyksen jälkeen?

Tuotteemme ovat turvallisia myös ”parasta ennen” -päivämäärän jälkeen, kunhan niitä on säilytetty asianmukaisesti. Tuotteen herkullisuuden voimme taata kuitenkin vain ilmoittamaamme ”parasta ennen” -päiväykseen saakka.

Huomaathan, että ”parasta ennen” ja ”viimeinen käyttöpäivä” merkitsevät eri asioita.

Miksi Alavuden kylmäpuristetut öljyt on pakattu tummaan lasipulloon?

Olemme valinneet tuotteille tumman lasipullon minimoidaksemme hapen ja valon vaikutuksen öljyyn. Näin haluamme myös pakkausvalinnalla vaalia tuotteidemme ensiluokkaisuutta.

Muovia emme käytä siksi, että se läpäisee ajan kanssa hitaasti happea. Tumma sävy lasissa taasen suojaa öljyä valolta.

 

SAATAVUUS

Mistä JUUREVA-levitteet löytyvät kaupassa?

JUUREVA-levitteet löytyvät varmimmin tuorejuustojen lähettyviltä. Kaupasta riippuen levitteet saattavat olla myös samassa hyllyssä kuin keltaiset rasvat eli voi, voi-kasviöljylevitteet ja margariinit ja toisinaan erillisessä vegetuotteiden hyllyssä.

Onko JUUREVA-levitettä mahdollista saada isommassa rasiassa?

JUUREVA-levitteet ovat toistaiseksi saatavissa vain 200 gramman rasioissa. Toivottavasti myös isompi rasia on mahdollista saada valikoimiin jossain vaiheessa.

Mistä Alavuden Öljynpuristamon tuotteita saa?

Alavuden kylmäpuristetut öljyt ja Punajuuripesto sekä JUUREVA-levitteet kuuluvat K-ryhmän valikoimiin, joten niitä saa melko kattavasti isommista K-kaupoista.

JUUREVA-levitteet löytyvät myös S-ryhmän valikoimista ja ovat saatavissa Prismoista ja suurimmista S-marketeista. Alueellisia eroja valikoimissa on.

Öljymme löytyvät myös Minimanin valikoimista sekä Etelä-Pohjanmaalla melko kattavasti S-kaupoista ja useista erikoismyymälöistä.

Tuotteidemme jälleenmyyjät voi tarkistaa ja etsiä Jälleenmyyjät-sivultamme, jonka pyrimme pitämään aina ajan tasalla.

Kaupat kuulevat ja täyttävät mielellään asiakkaiden toiveita, joten jos tuote ei löydy sinun kauppasi valikoimista, kannattaa esittää kauppiaalle toive.

K-ryhmän kauppoihin liittyvät toiveet voi esittää myös Keskon asiakaspalautelomakkeella. S-kaupoilla vastaava palvelu on Sinun toiveesi -palvelu.

Huomaa, että myymäläkohtaisen saatavuuden voi tarkistaa myös K-ruoka.fi-sivujen kautta myymälöiden verkkokaupoista ja S-ryhmän Foodie.fi-palvelusta.

 

OMINAISUUDET

Voiko kylmäpuristettua öljyä kuumentaa?

Kyllä voi. Kylmäpuristettu rypsiöljy sopii niin kylmään kuin kuumaankin ruoanvalmistukseen. Öljyn savuamista on varottava ja vältettävä. Makuöljymme sopivat erittäin hyvin myös marinadien pohjaksi, mutta grillaamisessa on muistettava, että öljyt kuten muutkin rasvat syttyvät palamaan, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi.

Voiko Punajuuripestoa kuumentaa?

Kyllä voi. Punajuuripestolla saa esimerkiksi maukkaan uunilohen sivelemällä pestoa raa’an lohifileen päälle ja kypsentämällä uunissa noin 175 asteessa.

Punajuuripestolla voi korvata myös tomaattisoseen lasagnessa. Se sopii erityisen hyvin kasvislasagnen valmistukseen. Pesto toimii hyvin myös pizzassa ketsupin tai tomaattisoseen tilalla.

Miksi Punajuuripestossa on lisättyä sokeria ja säilöntäaineita?

Punajuuripestossa on yksi prosentti lisättyä sokeria lähinnä tuoteteknisistä syistä. Säilöntäaineita siihen ei lisätä, mutta jonkin verran niitä tulee valmistuksessa käytettävästä punajuurivalmisteesta.

Miksi JUUREVA-juureslevitteiden suolapitoisuus on niin korkea?

JUUREVA-levitteet on kehitetty maku edellä. Punajuuri-levitteen suolapitoisuus on 1,5 prosenttia. Tutkimme mahdollisuutta uuden maun tuomiseen markkinoille vähäsuolaisena.

Mitä kylmäpuristus tarkoittaa, ja millainen menetelmä se on?

Kylmäpuristus on hellävaraisin tapa puristaa öljyä. Menetelmä on täysin mekaaninen ja yksinkertaisena prosessina energiaa säästävä. Öljyn lämpötila pysyy meidän puristusprosessissamme alle 40 asteessa. Näin rypsiöljylle ominainen kaunis, voimakas väri ja aromi säilyvät. Kylmäpuristuksessa ei prosessiin johdeta mitään ylimääräistä (lämpöä, vettä tai apuaineita) prosessien tehostamiseksi.

Rypsi on sekä öljy- että valkuaiskasvi. Meidän menetelmässämme voidaankin hyödyntää raaka-aine ja sen hyvät ominaisuudet täysin, eikä siitä jää lainkaan jätettä. Puristuksesta jäävä jae menee kotimaisille karjatiloille.

Mitä vitamiineja rypsiöljy sisältää?

Rypsiöljy on ravitsemuksellisesti merkittävä E- ja K-vitamiinin lähde sekä välttämättömien rasvahappojen lähde.

Eri elintarvikkeiden ravintoarvoja löydät THL:n ylläpitämästä Fineli-tietokannasta.

Mistä tulee rypsiöljyn keltainen väri?

Kylmäpuristetun rypsiöljyn kaunis, syvänkeltainen väri juontaa juurensa rypsissä luontaisesti esiintyvistä karotenoideista.

 

RAAKA-AINE ja TUOTANTO

Mitä eroa on rypsillä ja rapsilla?

Rypsi ja rapsi ovat sukulaiskasveja, ja molempia viljellään meillä Suomessa. Rypsi on nauriin ja rapsi lantun alalaji. Kasvit ovat pellolla hyvin saman näköiset, ja asiaan perehtymättömän onkin mahdoton tunnistaa kauniisti kukkivasta pellosta, kumpi kasvi on kyseessä.

Miksi Alavuden Öljynpuristamo on valinnut kuluttajaöljyjensä raaka-aineeksi rypsin?

Olemme valinneet tuotantosuunnaksemme kylmäpuristuksen. Kylmäpuristusmenetelmässä öljyn laadun takaa se, että raaka-aine on ehtinyt kypsyä täysin. Rypsin kasvukausi on riittävän lyhyt, että se ehtii valmistua Suomen olosuhteissa kylmempänäkin kesänä. Tämän johdosta käytämme kuluttajaöljyissämme raaka-aineena vain kotimaista rypsiä.

Ovatko Alavuden Öljynpuristamon tuotteet täysin kotimaisia?

Meillä Alavudella tuotanto perustuu täysin kotimaiseen ja viljelijälle asti jäljitettävään raaka-aineeseen. Tiedämme sataprosenttisella tarkkuudella, mitä myymme ja mistä raaka-aineemme on peräisin.
EU:ssa rypsiä viljellään käytännössä nykyään vain Suomessa.

Onko Alavuden Öljynpuristamon rypsin viljelyssä käytetty torjunta-aineita, ja onko tuotteissa niistä jäämiä?

Käyttämämme rypsi viljellään suomalaisilla tiloilla, joilla torjunta-aineiden käyttö on tarkkaa ja säänneltyä.

Kasvisuojeluainejäämistä ja Suomen tilanteesta saat hyvää tietoa Ruokaviraston sivuilta.

Onko Alavuden Öljynpuristamon käyttämässä rypsissä glukosinolaatteja ja erukahappoa?

Suomessa viljeltävissä rypsilajikkeissa ei ole glukosinolaatteja tai erukahappoa. Meillä viljeltäviä lajikkeita kutsutaankin tämän johdosta tuplanollalajikkeiksi. Tuplanollalajikkeet ovat Suomessa olleet viljelyksessä jo vuosikymmeniä.

Syntyykö Alavuden Öljynpuristamon kylmäpuristusprosessissa jätettä?

Ei synny. Rypsi on paitsi öljykasvi, myös erinomainen valkuaiskasvi. Käyttämässämme kylmäpuristusmenetelmässä rypsin siemen voidaan hyödyntää kokonaan: öljy laadukkaiden elintarvikeöljyjemme raaka-aineena ja puristuksesta jäävä jae valkuaisrehuna karjatiloilla. Tämän mahdollistaa se, että puristusmenetelmämme on täysin mekaaninen eikä missään prosessin vaiheessa käytetä apuaineita. (Voit lukea tarkemmin kylmäpuristamisesta kohdasta ”Mitä kylmäpuristus tarkoittaa, ja millainen menetelmä se on?”

Miten varmistatte, että Alavuden Öljynpuristamon tuotanto on täysin jäljitettävää?

Tuotantomme perustuu eräkohtaiseen puristukseen. Vastaanotamme jokaisen erän suoraan viljelijöiltä. Tiedämme, miltä tiloilta kussakin puristusprosessissa käytettävä raaka-aine on tullut.

Miksi kuluttajan kannattaisi valita Alavuden kotimainen rypsiöljy?

Alavuden Öljynpuristamon öljyt on valmistettu kotimaisesta, tilalle saakka jäljitettävästä raaka-aineesta, jonka tuotanto ja valmistus on turvallista ja vastuullista. Tuotteidemme valitseminen tarkoittaa suomalaisen, pellolle asti jäljitettävän vaihtoehdon valitsemista. Se tukee suomalaista työtä, maataloutta ja viljelykierron monimuotoisuutta, kansantaloutta ja omavaraisuutta.
Vesitalouden kannalta valinta on vastuullinen, sillä Suomessa viljely ei uhkaa veden riittävyyttä – täällä kun vettä onneksemme on. Niin kuljetusten kuin ympäristönkin kannalta Alavuden kylmäpuristettu rypsiöljy on järkevä valinta, sillä kuljetusmatkat ovat lyhyet ja tuotantomenetelmä energiatehokas ja jätteetön.
Ravitsemuksellisesti rypsiöljy on rasvahappokoostumukseltaan erinomainen vaihtoehto. Sen omega-6-–omega 3 -rasvojen suhde on 2:1.

Mitä eroa on rypsiöljyllä ja oliiviöljyllä?

Monipuoliseen ruokavalioon sopivat kaikki öljyt ja rasvat sopivassa määrin. Rypsiöljy on kotimaisesta raaka-aineesta valmistettu tuote, oliiviöljy ei. Öljyjen eroista käytössä ja ravitsemuksellisesti löytyy tietoa Sydänliiton sivuilta.

Miksi niin monessa tuotteessa käytetään öljynä rypsiöljyä?

Rapsi on ylivoimaisesti merkittävimmin viljelty öljykasvi koko Euroopan Unionin alueella. Rapsin viljelyala on kaksinkertainen seuraavaksi viljellyimpään auringonkukkaan verrattuna. Suomessa viljellään rapsin ohella merkittävässä määrin myös rypsiä ainoana maana Euroopan Unionissa.

Rapsista ja rypsistä valmistettavat öljyt ovat maultaan mietoja, erittäin monipuolisesti käytettäviä ja ravitsemuksellisesti hyviä kasviöljyjä – ja hyvin samanlaisia. Siksi Suomessa puhutaan yleisesti vain rypsiöljystä.

Teollisuus tarvitsee hinta-laatusuhteeltaan hyvän ja saatavuudeltaan varman raaka-aineen. Tämän johdosta rypsi ja rapsi ovat teollisuudelle erittäin kiinnostavia kasviöljyjä.

Hyviä linkkejä:

Ruokavirasto: Tietoa elintarvikkeista ja elintarvikkeiden vaatimuksista, ravitsemuksesta, elintarvikevalvonnasta sekä valvontatuloksista. Ruokavirasto edistää, valvoo ja tutkii elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua, eläinten terveyttä ja hyvinvointia, kasvinterveyttä sekä maa- ja metsätalouden tuotantoon käytettäviä lannoitevalmisteita, rehuja ja kasvinsuojeluaineita ja lisäysaineistoja eli siemeniä ja taimiaineistoa.

Luonnonvarakeskus (Luke): Tutkimus-, viranomais- ja tilastotietoa. Luke tuottaa tietoa ja tietoaineistoja osana tutkimus- ja seurantatyötään. Ne ovat avoimesti kaikkien hyödynnettävissä muun muassa julkaisujen, tilastojen, tutkimusaineistokuvausten ja verkkopalveluiden muodossa. Tutustu Suomen ruoka- ja luonnonvaratilastoihin ja suomalaisten ruoantuotantotapojen kansainväliseen vertailuun (Ruokafakta).

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Elintavat ja ravitsemus -sivustot antavat tietoa ravitsemuksesta ja ravitsemussuosituksista.

THL:n ylläpitämä Fineli-tietokanta on elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki.

Sydän.fi: Sydänliitto on järjestö elintarvikkeiden Sydän-merkin takana. Täältä löytyy esimerkiksi artikkeli Rypsi vai oliiviöljy, kumpi valita.