Mistä rypsiöljyn rypsi tulee.

Kylmäpuristettu rypsiöljymme on tarkkaan jäljitettävissä

Alavuden öljypuristamon tuotteiden rypsi kasvatetaan suomalaisilla maatiloilla. Käyttämämme rypsin alkuperä on tarkasti jäljitettävissä. Tiedämme jokaisen valmistuserän raaka-aineen osoitteen ja ihmiset, joiden vaalimilta tiloilta raaka-aine on tullut. Tuotantomme turvaavat kymmenet sopimusviljelijät, jotka ovat sitoutuneet laatuvaatimuksiimme. Ostamme tuottajilta rypsiä myös ilman sopimusta. Oma maakuntamme Etelä-Pohjanmaa on vahvaa rypsinviljelyaluetta, joten merkittävä osa tuottajistamme on tältä seudulta. Tuottajiamme löytyy kuitenkin myös muista maakunnista. Kaikki he ovat tärkeä osa ketjuamme.

 

Rypsi turvaa viljelyn monimuotoisuuden

Yksi sopimusviljelijöistämme on Pohjanmaan Tervajoella viljatilaa pitävä Jani Frusti.

Jani Frusti

– Viljelijälle on iso etu, että ostaja löytyy omalta alueelta, sanoo Frusti.

Rypsiä Frusti viljelee siksi, että hän haluaa pelloilleen monipuolisuutta. Tilan tuotanto perustuu vuoroviljelyyn eli lajikkeiden kiertoon. Viljelyspalstoilla vuorottelevat kaura, ohra, ruis ja rypsi. Vuorottelu parantaa maaperää ja satoa. Vilja- ja öljykasveilla on erilaiset vitsaukset, joten vaihtelun avulla voidaan luonnollisemmin torjua tauteja ja tuholaisia. Viljan laatu on yrittäjälle tärkeää.

– Vuoroviljely on yksi korkean laadun avaintekijöitä, sillä yksipuolinen viljely köyhdyttää maaperää ja antaa kasvitaudeille ja tuholaisille tilaa kehittyä, hän kertoo.

 

Luonnollista maanparannusta ja torjuntaa

Kiertoviljely katkaisee kasvitautien muhimisen maaperässä. Samalla syväjuurinen rypsi möyhentää maata. Sen hyviin ominaisuuksiin kuuluu, että se sitoo maaperään paljon typpeä seuraavan kasvin hyödynnettäväksi ja antaa maaperälle myös fosforilannoituksen.

– Rypsi antaa maahan niin paljon potkua, että seuraavan vuoden viljasato on tuhat kiloa parempi ja myös viljan laatu parempaa, Frusti sanoo.

Viljelyn ohessa Jani Frustilla on viljan käsittelyyn erikoistunut yritys, Kytölän Mylly Oy. Kymmenen vuotta sitten perustettu mylly jalostaa sekä oman tilan tuottaman että ostetun viljan suurimoiksi leipomoihin, elintarviketeollisuuteen ja pienannospakkaamoihin. Lisäksi mylly tuottaa kauranydintä lemmikkieläinten ja riistan ruokien valmistajille.

 

Laadukasta öljyä laaturypsistä

Öljynpuristamon tuotantoon tulevan rypsin laatu tutkitaan aina tarkasti. Ensimmäinen arvio tehdään viljelijän lähettämästä ennakkonäytteestä. Esimerkiksi kosteusprosentin suhteen olemme tarkkoja. Kelpuutamme tuotantoomme ainoastaan kotimaista, korkealaatuista rypsiä, ja valikoimme tarkalla seulalla elintarvikkeisiin tulevan öljyn. Näin voimme varmistaa tasalaatuisen ja herkullisen lopputuotteen joka sadosta.

 

Tutustu tarkemmin kaikkiin tuotteisiimme ja niiden tuoteselosteisiin tuotesivuillamme.