Rypsin alkuperä.

Mistä rypsi tulee – me tiedämme varmasti

Alavuden öljynpuristamon perustamisesta lähtien toimintamme on perustunut eräkohtaiseen tuotantoon: tiedämme tarkalleen, mistä raaka-aineemme tulee. Koko prosessimme on läpinäkyvä. Tiedämme jokaisen valmistuserän raaka-aineen viljelijän ja tilan, jonka pelloilta raaka-aine on tullut.

– Tänä vuonna olemme halunneet tuoda yhä vahvemmin tätä esille myös kuluttaja-asiakkaillemme laittamalla öljypullojen etiketteihin paikkakunnan, mistä kyseisen erän valmistuksessa käytetty rypsi on peräisin, kertoo Alavuden Öljynpuristamon laadunhallinnasta ja tuotekehityksestä vastaava Tuomas Olkkonen.

 

 

Läpinäkyvä prosessi ja täysin kotimainen tuote

Tärkein syy jäljitettävyyden taustalla on laatu.

– Laatu merkitsee meille niin paljon. On oikeastaan itsestään selvää meille, että meidän pitää tietää tarkalleen, mistä rypsi tulee.

Viljelijöiden kanssa tekemämme yhteistyö on meille todella tärkeää.

– Kotimaisuus on meille merkittävä arvo, se on kaiken perusta. Kun katsoo öljyhyllyllä tuotteita, ei monessakaan pullossa ole joutsenlippua. Meidän tuotteissamme se on, koska pääraaka-aineet ovat kotimaisia, Tuomas sanoo.

 

Pellonpiennarpäivä kesällä

Tiivis viljelijäyhteistyö on tärkeä osa jäljitettävyyttä.

– Tuotantomme turvaavat kymmenet sopimusviljelijät, jotka ovat sitoutuneet laatuvaatimuksiimme. Uudet sopimusviljelijät ovat aina tervetulleita, mutta ostamme tuottajilta rypsiä myös ilman sopimusta, kertoo Alavuden Öljynpuristamon toimitusjohtaja Hanna Yli-Kuha.

Viljelyvuoden mittaan järjestämme viljelijöille erilaisia tilaisuuksia. Talvella yleensä pidämme viljelijäillan, missä keskitytään rypsin viljelyn teknisiin asioihin ja esimerkiksi biologiseen torjuntaan. Aiheet vaihtelevat.

– Kesällä pidämme pellonpiennartilaisuuksia, joissa kokoonnutaan yhteen ja mennään pelloille. Keskustelemme yhdessä ja teemme kasvustohavaintoja, arvioidaan satoa sekä jaetaan tietoa, Hanna kertoo.

 

Alueellista kylmäpuristettua öljyä

Oma maakuntamme Etelä-Pohjanmaa on vahvaa rypsinviljelyaluetta, joten merkittävä osa tuottajistamme on tältä seudulta. Tuottajiamme löytyy kuitenkin myös muista maakunnista. Kaikki he ovat tärkeä osa ketjuamme.

– Periaatteessa meillä on mahdollista tarjota alueellisesti tai paikallisesti jonnekin tietylle alueelle siellä tuotettua öljyä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että voisimme toimittaa jollekin asiakkaallemme heidän lähialueella kasvaneesta rypsistä kylmäpuristettua öljyä. Jäljitettävyysperiaatteemme mahdollistaa tämän mainiosti, Tuomas Olkkonen visioi. Toki kaikki riippuu myös satojen onnistumisesta ja saatavan raaka-aineen laadusta.

Tällä hetkellä valtakunnallisesti rypsistä on pulaa.

– Meidän tuotantoomme uskon riittävän kotimaista rypsiä ja ainakin tämän kesän syysrypsisadosta näyttää tulevan hyvä. Keväällä kylvetyt kevätrypsitkin näyttävät lähteneen hyvin kasvamaan, Hanna toteaa.

 

Energiatehokkaat, uudet tuotantotilat

Olemme kasvava ja kehittyvä yritys, ja viemme tuotantoamme koko ajan eteenpäin. Tällä hetkellä rakennamme uusia tuotantotiloja tänne Alavudelle. Tiloihin tulee mekaanisessa puristuksessa syntyvän lämmön talteenottojärjestelmä, millä tullaan lämmittämään tuotantotiloja sekä aurinkopaneelit tukemaan energiantuotantoa.

– Meillä on vahva visio kehittää myös yhä ympäristöystävällisempiä suurtalouspakkauksia tuotteillemme, Tuomas suunnittelee.

Uudet tuotantotilat valmistuvat syyskuussa.