Rypsipelto Alavudella.

Nyt on markkinat kotimaiselle rypsille!

Öljykasveista, kuten rypsistä, on Suomessa ja Euroopassakin alituotantoa. Rypsin viljelyala voitaisiin Suomessa jopa kolminkertaistaa. Tämänhetkinen epävakaa maailmantilanne vaikuttaa myös öljykasvien saatavuuteen. Eurooppa on ollut alituotantoaluetta pidempään, joten öljykasveja on tuotu merkittävästi esimerkiksi Ukrainasta ja Venäjältä. Tilanne tulee varmasti näkymään kauppojen hyllyillä ja niiden elintarvikkeiden tuotannossa, missä eri kasviöljyjä käytetään. Suomalaiselle, puhtaasti viljellyille rypsille olisi nyt entistä enemmän kysyntää.

YLE Pohjanmaa teki kasviöljyjen saatavuudesta ja markkinatilanteesta jutun alueuutisiin 17.5.2022. Katso videolta, miten toimitusjohtajamme Hanna Yli-Kuha kommentoi rypsin viljelyä ja sen merkitystä. (Uutinen aukeaa uuteen ikkunaan YLE:n sivuille.)

Nyt on markkinat kotimaiselle rypsille, toteaa Alavuden Öljynpuristamon toimitusjohtaja Hanna Yli-Kuha YLElle.

Paikoin öljykasvit kärsivät talvesta

Kotimaassa osa öljykasvien syyssadosta tosiaan kärsi talvivaurioita. Suurimmat vauriot ovat tulleet Etelä-Suomen syysrapseille. Rypsien tilanne on parempi, ja esimerkiksi ProAgrian mukaan omalla alueellamme Etelä-Pohjanmaalla syysrypsit ovat selviytyneet kohtuullisen hyvin.

– Viljelyssä joudutaan menemään luonnon ehdoilla, eipä siinä muukaan auta. Satojen epäonnistumiset kuuluvat tähän, mutta viljelijät katsovat jo eteenpäin ja näin toukokuussa tekevät kevätkylvöjä paikkaamaan mahdollisia tuhoja, Hanna Yli-Kuha toteaa.

Syysrypsin ja -rapsin kylvöajankohta ajoittuu heinä-elokuun vaihteeseen. Syksyllä kasvi muodostaa lehtiruusukkeen, joka talvehtii lumen alla ja lähtee lumien sulettua jälleen kasvuun. On tärkeää etenkin rapsille, että lehtiruusuke ja juuri ehtivät ennen talven tuloa kehittyä tarpeeksi suuriksi, jotta talvehtiminen onnistuu. Kasvustoa suojaava lumipeite auttaa talvehtimisessa. (www.vyr.fi)

Talvi tuli aikaisin ja oli pitkä. Paikoin ei ollut riittävää lumipeitettä suojaamaan kovilta pakkasilta oikeaan aikaan tai toisaalta lumet ehtivät sulaa liian aikaisin.

 

Katse eteenpäin

Vaikka haasteita joskus on, niin uskomme rypsiin ja kotimaiseen tuotantoon. Rypsi on erinomainen kasvi ja se sopii todella hyvin viljelykiertoon.

– Markkina on oikeastaan nyt hyvinkin otollinen rypsin viljelylle. Viljelijät itse ja monet asiantuntijaorganisaatiot kuten ProAgria ja tietysti me jalostajat teemme koko ajan töitä rypsin eteen, Hanna Yli-Kuha jatkaa.

Meillä Suomessa on asiat hyvin, mutta on tärkeää omilla valinnoillaankin vaikuttaa huoltovarmuuteen ja oman maan ruoantuotannon säilymiseen. Valitsemalla kotimaisia tuotteita, olet omalta osaltasi tukemassa huoltovarmuutta.