Tutustu meihin – tällaista on kylmäpuristetun rypsiöljyn valmistus Alavudella

Meillä Alavudella työskentelevät Asko, Lauri, Jorma, Jaana, Hanna ja osa-aikaisesti myös Tuomas. Aika ajoin porukkaamme täydentävät myös vaihtuvat projekti- tai hanketyöntekjät. Meillä on parhaillaan käynnissä rekrytointeja, sillä prosessityöntekijöistämme kaksi on jäämässä eläkkeelle. Lue artikkelista, mitä kaikkea meillä oikein tehdään!

Kylmäpuristetun rypsiöljyn lisäksi valmistamme Alavuden puristamollamme rypsipuristetta, jota käytetään eläinten rehuna. Puristetta valmistetaan määrällisesti tuotannostamme eniten. Muut elintarviketuotteemme JUUREVA juureslevite ja Punajuuripesto valmistetaan yhteistyökumppaneidemme linjastoilla.

Kaikki alkaa siitä, kun viljelijä tuo meille rypsin siemenet. Prosessityöntekijämme Asko tai Lauri on häntä vastassa ja vastaanottaa siemenet. Erästä otetaan näyte kosteusmittausta varten. Liian kosteat siemenet palautetaan vielä kuivaajaan. Eristä otetaan näyte myös laboratoriotestiä varten.

Tämän jälkeen siemenet menevät lajitteluun, missä niistä poistetaan roskat ja rikat. Lajittelun jälkeen siemenet ohjataan raaka-ainesiiloihin, mistä ne etenevät lopulta puristukseen.

 

Näin tarkkailemme laatua

Puristusvaiheessa prosessityöntekijämme Asko ja Lauri, joskus myös toimitusjohtajamme Hanna, tarkkailevat aistinvaraisesti, minkälaista öljyä siemenistä alkaa tulla. Usein työntekijämme tunnistavat jo öljyn väristä, minkä laatuista se on, mutta varmistus tehdään aina maistamalla. Laadun tarkkailu on meille tärkeä arvo, ja siksi sitä tehdäänkin meillä huolellisesti. Maku on elintarvikekäyttöön tuotetuissa kylmäpuristetuissa rypsiöljyissämme tärkein, tarkkaan vaalittu ominaisuus.

Aistinvaraisen arvioinnin tarkoitus on varmistaa, mihin tarkoitukseen syntyvä öljy käytetään. Kaikista parhaan öljyn käytämme kuluttajatuotteisiimme Alavuden kylmäpuristettuihin rypsiöljyihin. Osa valmistuvasta öljystä menee eläinten rehuksi ja osan öljystä myymme kosmetiikkaan ja tekniseksi öljyksi.

Kaiken laatuiselle öljylle ja puristeelle on jokin käyttötarkoitus, mitään ei mene prosessissa hukkaan.

 

Suoraan toimitukseen ja pullotukseen

Kaikki öljyt menevät puristuksesta säiliöihin, kukin öljylaatu omaansa. Teolliset öljyt lähtevät meiltä konteissa tai säiliöautossa, samoin kuin rehuöljy. Joillekin asiakkaillemme toimitamme toki pienempiäkin eriä kanistereissa.

Alavuden kylmäpuristetut rypsiöljyt pullotamme omassa pullottamossamme itse. Pääsääntöisesti pullotuksessa ja lähetyksessä työskentelevät Jorma ja Rami. Kylmäpuristetun luomu rypsiöljymme pullotamme senkin omassa pullottamossa. Varastoimme tuotteet omassa varastossamme.

 

Toimistotyössä ja toiminnan kehittämisessä

Toimistollamme työskentelevät toimistosihteeri Jaana, joka hoitaa tilauksia, kuljetuksia sekä muita toimistotehtäviä, jotka vaihtelevat vuodenajan mukaan. Toimitusjohtajallamme Hannalla on oma työhuone toimistossa, mutta paljon häntä näkee myös tuotannon puolella ja joskus myös pellonreunallakin. Hanna on mukana kaikessa yrityksen toiminnassa viljelijäyhteistyöstä tuotantoon sekä viestinnän ja markkinoinnin suunnitteluun.

Laadunhallinnasta ja tuotekehityksestä vastaava Tuomas tekee hommia pääosin etänä Ivalosta käsin, mutta käy kyllä välillä paikan päällä meillä täällä Alavudella. Hän on öljyjen laatuasioissa ja elintarvikelainsäädännön ymmärtämisessä parhaimmillaan. Tuomas on mukana erinäisissä puristamon projekteissa ja toiminnan kehittämisessä. Tuomaskin osallistuu Alavuden öljynpuristamon viestinnän ja markkinoinnin suunnitteluun ja toteutukseen muun muassa oikolukemalla ja tarkistamalla aineistoja.

Hanna ja Tuomas vastaavat molemmat lisäksi myynnistä elintarviketeollisuudelle sekä HoReCa -puolelle.