Runebergin-leivokset.

Runebergin leivokset

Resepti

1,5 dl Alavuden kylmäpuristettua rypsiöljyä
2½ dl sokeria tai fariinisokeria
2 kananmunaa
2 dl kermaviiliä (tai 1dl kermaa + 1dl piimää, myös kaurakerma sopii)
3 dl vehnäjauhoja
3 dl korppujauhoja (tai piparimuruja osittain tai kokonaan)
1 tl soodaa
5-10 tippaa karvasmanteliöljyä

Valmistusohje

Vaahdota öljyä, sokeria ja kananmunia. Lisää karvasmanteliöljy. Lisää kermaviili ja kuivat aineet vuorotellen varovasti sekoittaen.
Annostele taikina voideltuihin muffinipellin koloihin tai kahvikuppeihin. Painele jauhon kera kolot jokaiseen torttuun keskelle ja laita koloihin paistonkestävää vadelmahilloa. Paista 200 °C noin 20 min. Älä paista liikaa, ettei tule kuivia. Jäähtyneet leivokset voi koristella sokerikuorrutteella halutessaan.
Tähän reseptiin on hyvä ”hukata” piparinjämät, mikäli niitä on joulusta jäänyt. Muutoin voi hyvin käyttää korppujauhoakin pelkästään. Pipari kuitenkin antaa makua, samoin kuin fariinisokeri.

Vinkki

Tätä kannattaa valmistaa muulloinkin, kuin Runebergin päivän tienoilla, koska tämä on todellinen nykypäivän hävikkileivonnainen. Aikanaan Fredrika valmisti toki niistä raaka-aineista, mitä oli silloin tarjolla ja hänellä kaapissa. Nyt voimme samalla ajatuksella hyödyntää tähän aineksia, murusia, mitä meillä kaapeissa on. Kannattaa rohkeasti varioida!