Sitruunajuustokakku
Keltaisena hohtava makuhermoja hivelevä herkku ilahduttaa pääsiäiskattauksessa. Sitruunajuustokakku, juustokakku sitruunatahnalla tai lemon curd-kakkuna tunnettu herkku hohtaa auringon keltaisena juhlapöydässä. Oletko kokeillut sitruunatahnan tekemistä?
Älä turhaan pelkää, se on helpompaa, kuin miltä kuulostaa! Ja me teemme sen tietenkin öljystä. Silloin sitruunatahnasta tulee myös maidotonta.
Alavuden Kylmäpuristettu Sitruuna Rypsiöljy maistuu aidolle, raikkaalle sitruunalle, ja jos sinulla ei ole luomusitruunaa tai haluat välttää sitruunankuorta esimerkiksi säilöntäaineiden varalta, voit jättää kuoriraasteen kokonaan pois. Tästä öljystä ja sitruunanmehusta tulee kyllä tarpeeksi makua.
Tämä määrä sitruunatahnaa riittää reilusti pienen juustokakun päälle. Tehdessäsi kaksinkertaisen annoksen tahnaa riittää siitä esim. täytekakun kahteen väliin. Voit säilyttää sitruunatahnaa jääkaapissa pari viikkoa ja käyttää jälkiruokiin, kakkujen väliin ja paahtoleivän päälle. Ja sekoitettuna kerman ja rahkan joukkoon se saa taas uusia käyttötarkoituksia!
Tämä kakku on mitoitettu 20 cm irtopohjavuokaan, ja siitä saa 10-12 palasta. Jos haluat isomman, 24 cm:n vuokaan sopivan kakun, tee ohje 1,5 kertaisena.
SITRUUNAJUUSTOKAKKU
Sitruunajuustokakun pohja:
200g kaurakeksiä murennettuna
50 g margariinia tai voita sulana
1. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele reunat öljyllä.
2. Sekoita keksinmurut ja margariini yhteen ja taputtele irtopohjavuoan pohjalle sekä reunoille.
Sitruunajuustokakun täyte:
2 pkt (á 200g) vaniljan makuista tuorejuustoa
1 prk (á 200g) maitorahkaa
2 munaa
3 rkl sokeria
1. Vatkaa tuorejuusto ja rahka keskenään hyvin. Lisää munat ja sokeri.
2. Laita täyte vuokaan ja paista uunissa 175 asteessa 35 minuuttia. Ota varovasti uunista pois ja laita jäähtymään. Voit myös avata uunin luukun ja jättää kakun sinne hetkeksi, jos haluat vähän tummemmat reunat kakkuun.
Anna kakun jäähtyä vaikka seuraavaan päivään ja levitä kakun pinnalle sitruunatahnaa. Kakku säilyy useamman päivän jääkaapissa.
Sitruunatahna eli lemon curd
2 munaa
1 tl perunajauhoja
0,5 dl Alavuden kylmäpuristettua SITRUUNA -rypsiöljyä
1 dl sitruunasta puristettua mehua (1-2 sitruunaa)
2 sitruunan kuori raastettuna
1 dl sokeria
ripaus suolaa
(ripaus vaniljasokeria)
1. Laita munat pieneen kulhoon ja sekoita mukaan perunajauho siivilän läpi. Sekoita hyvin sekaisin, ettei jää paakkuja.
2. Laita kattilaan Alavuden kylmäpuristettu SITRUUNA rypsiöljy, sitruunoiden mehu ja kuoriraaste sekä sokeri ja suola. Suolaa kannattaa lisätä, koska se vähän terävöittää makua.
3. Kuumenna levy keskilämmölle ja anna seoksen lämmetä. Vähennä lämpöä ja hämmennä, kunnes sokeri on liuennut. Seoksen ei tarvitse kiehua. Siivilöi seos sitten toiseen kulhoon tai kattilaan. Tärkeintä on, ettei seos ole liian kuumaa lisätessäsi munat, koska silloin munat alkavat kypsyä liikaa eikä tahnasta tule tasaista.
4. Laita seos kattilaan ja takaisin levylle matalahkolle lämmölle. Sekoita heti munaseos ohuena nauhana ja sekoita vispilällä koko ajan. Lämmitä sitten varovasti koko ajan vispilällä vatkaten, kunnes seos alkaa sakeutua. Lisää vaniljasokeria maun mukaan. Ota heti levyltä pois.
5. Mikäli tahna tuntuu liian paksulta, lisää öljyä ja sekoittele. Jos taas muodostuu paakkuja, voi tahnaa käyttää vaikka kakun välissä, jos ei koristeeksi kehtaa laittaa.
6. Anna tahnan jäähtyä hyvin ja steriloidussa purkissa sen säilyvyys on noin kaksi viikkoa.