Ruokaa omasta maasta

Alavuden kylmäpuristettu rypsiöljy – paras kaverisi keittiössä!

Mikä tekee Alavuden öljystä ainutlaatuisen?

Alavuden kylmäpuristetun rypsiöljyn ainutlaatuinen herkullinen maku saadaan aikaan käyttämällä korkealaatuista rypsiraaka ainetta. Kylmäpuristusmenetelmässä siemenestä otetaan talteen vain paras öljy eli neitsytöljy. Kylmäpuristusmenetelmän avulla säilytetään kaikki öljyn arvokkaat ravinneosat ja vitamiinit runsaita aromeja unohtamatta. Kylmäpuristus vapauttaa rypsin luontaiset pähkinäiset aromit ja tuottaa täyteläisen makunautinnon, joka on vertaansa vailla.

Rypsin terveellisyys

Rypsissä on hyviä ravintoaineita kuten välttämättömiä rasvahappoja ja e-vitamiinia, jotka rikastuvat runsaina kasveihin Suomen valoisan kesän ansiosta. Rypsin rasvahappokoostumus eli ”pehmeiden rasvojen” osuus on hyvä. Rypsissä on paljon tyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvahappoja. Alavuden kylmäpuristetussa rypsiöljyssä on elimistölle välttämättömiä omega-6-rasvahappoja 23 % ja omega-3- eli alfalinoleenihappoa 12 %. Näitä rasvahappoja on saatava ravinnosta, sillä elimistö ei pysty niitä itse valmistamaan. Kylmäpuristettu rypsiöljy on myös hyvä E-vitamiinin ja muiden tokoferolien lähde.

Miten maustamatonta kylmäpuristettua rypsiöljyä käytetään?

Kylmäpuristettu rypsiöljy sopii kylmään ja kuumaan ruoanvalmistukseen. Maustamaton öljy sopii esimerkiksi pullataikinan valmistukseen tai tuomaan pähkinäistä aromia porkkanakakkuun. Se sopii erinomaisesti erilaisten kastikkeiden pohjaksi kuten Dijon-kastike, salsa verde tai sinappi-tillikastike. Siitä valmistuu myös maukkaat marinoidut siitakesienet. Yrttien ystävä valmistaa yrttiöljyn tai yrttilevitteen itse maustamaton öljy pohjana. Herkullisen leipädipin välimerelliseen tapaan saat lisäämällä maustamattomaan öljyyn punaviinietikkaa. Alavuden kylmäpuristettu rypsiöljy on paras kaverisi keittiössä!

Miten maustettuja kylmäpuristettuja rypsiöljyjä käytetään?

Kylmäpuristetuilla makuöljyillä saa niin arkeen kuin juhlaankin makua. Makuöljy on mainio maunantaja leivonnassa. Sitruunaöljystä valmistuu maukkaat sitruunamuffinssit, valkosipuliöljy maustaa sämpylät ja chiliöljyllä loihdit täyteläisen chilisuklaakakun tai juuri sopivan tulisen chilileivän. Suolaisen piirakan tai pizzapohjan maustat basilika- tai valkosipuliöljyllä. Valkosipuliöljyä voi sekoittaa kermaviiliin dipiksi ja salsa verden voi ”väkevöittää” valkosipuliöljyllä. Basilikatahna sopii sellaisenaan vaikkapa tomaatti-mozzarellasalaatin kastikkeeksi, se toimii hyvin myös basilikatahnan pohjana ja se maustaa tomaatti-chilisalsan. Chiliöljystä valmistuu chilimajoneesi itse alusta asti valmistaen ja chiliöljyllä loihdit chimichurri-kastikkeen.

Kaikki Alavuden kylmäpuristetut rypsiöljyt sopivat sellaisenaan ruoan maustamiseen ja paistamiseen. Helppoa, tasalaatuista ja ennen kaikkea maukasta!

Tutustu ja ihastu erilaisiin resepteihimme täältä.

Alavuden Öljynpuristamon löydät myös Instagramista, Facobookista ja LinkedInistä.

Punajuuripestoon voit tutustua täällä.

Uutuus Juurevaan pääset tutustumaan täältä.